Sunday, June 24, 2012

caramel cake

Baru je duduk sehari kat kampung
tapi x boleh duduk diam
rasa mesti nak bat something nak hilangkan
kebosanan nie =.='

pikir punye pikir
terus kua idea nak buat caramel cake
selalunya suruh mak buat
tapi kali ni chef bella plak nak buat
for the very first time loooolzzz

disebabkan tak pernah buat cake
so minta la resepi dari mak
dan minta bantuan dari BB

bukan senang nak buat cake tu 
memerlukan kesabaran yang tinggi :P

so here the ingredients
of coz we need :

1 tin susu pekat
1 tin air ( sukatan sama dengan tin susu)
1 sudu vanila ( kalo xde vanila guna daun pandan,,daun tu diramas dalam acuan smpai kuar bau daun pandan tu)
1/2 tepung jgung 
7 biji telur
7 sudu gula

caranye :
- campur susu,cmpur air,campur telur,vanila,telur,pukul dan diasingkan



pukul sampai cm ni





















 then next step masak gula hangus,,masukkan 7 sudu gula

lepas tu kukus mula letakkan gula hangus then letakkan campuran tadi
pas tu baru bole kukus

kukus selama 1 jam dengan api yang kecil

ok lama2 punye tunggu
macam ni la hasilnya
my caramel cake =.='


















macam ni la rupa kek saya
walaupun cam ni tapi sedap

then saya sejukkn dalam peti sejuk
bila bangun je dari tidur

kek saya da abis ditelan :(
but at least worth it
depe cakap sedap walaupun saya tak penah masak selama ni

so i'm a half proud :P

korang mesti lagi terer saya kan ???
have a nice day :)

1 comment:

.: rOzirOx :. said...

wah, terus jadi chef balik umah ek! bagus bagus! nak rasa gak :p